Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

datum publicatie persbericht: vrijdag, 22 september, 2023

Vanaf 22 september versoepelen de droogtemaatregelen en blijft er enkel nog voor de Rivierbeek een tijdelijk verbod om water te onttrekken uit de waterlopen.

Sinds begin augustus bleef het in de stroomgebieden van De Blankaart, de Kemmelbeek en de Rivierbeek verboden om water te onttrekken. Na de tweede helft van augustus waren er lokale, soms zelfs stevige, buien. De neerslag bleek echter te plaatselijk om voor voldoende aanvoer te zorgen in deze stroomgebieden.

datum publicatie persbericht: maandag, 4 september, 2023

In het kleine stukje Belgische Noordzee liggen heel wat scheepswrakken.

Twee derde van deze wrakken verwijzen naar één van de beide wereldoorlogen.

Een 60-tal van die wrakken staan in de wrakkendatabank echter nog aangeduid als ‘onbekend’.

Maritiem archeoloog Tomas Termote slaagde er in twee van deze onbekende schatten van de Noordzee te identificeren als de U-5 en UC-14.

Gouverneur Carl Decaluwé, die ontvanger is van het cultureel erfgoed onder water, kondigde deze uitzonderlijke vondst aan in het VLIZ op maandag 4 september 2023.

datum publicatie persbericht: vrijdag, 4 augustus, 2023

Sedert 21 juli was er een tijdelijk onttrekkingsverbod voor  de Hertsbergebeek (volledig), de Kerkebeek (volledig), de Handzamevaart (gedeeltelijk), de Martjesvaart (gedeeltelijk), de Devebeek (volledig) en de Heulebeek (volledig). Door de neerslag van de voorbije week en de hoeveelheid neerslag die nog voorspeld wordt voor de komende dagen is het onttrekkingsverbod voor deze waterlopen geschrapt.

De Poekebeek staat momenteel terug op normaal peil. Het onttrekkingsverbod is er geschrapt voor het opwaartse traject.

datum publicatie persbericht: donderdag, 13 juli, 2023

Vanaf 7 juli is het niet meer toegelaten om water op te pompen uit de Blankaart, de Kerkebeek en de Poekebeek. Enkele lokale onweersbuien brachten geen soelaas. Extra droogtemaatregelen moeten verder droogvallen van deze waterlopen tegengaan.

datum publicatie persbericht: dinsdag, 13 juni, 2023

Door de aanhoudende droogte is het waterpeil in enkele ecologisch kwetsbare waterlopen kritisch laag. Voor deze waterlopen geldt vanaf 13 juni tijdelijk het verbod om water te onttrekken. Gouverneur Carl Decaluwé nam vandaag deze noodzakelijke maatregel samen met het provinciaal droogteoverleg.

datum publicatie persbericht: dinsdag, 4 april, 2023

De app 112 BE bestaat bijna zes jaar. Het is in de eerste plaats een levensbelangrijke aanvullende manier om de noodcentrales te bereiken. Via de app krijgt de noodcentrale immers onmiddellijk je locatie te zien en kunnen ze je in geval van nood gemakkelijker terugvinden. Het is een zichtbaar en tastbaar product dat ook daadwerkelijk wordt gebruikt. In noodsituaties telt iedere seconde! (Zie de volledige tekst in bijlage)

datum publicatie persbericht: vrijdag, 10 februari, 2023

Het totaal aantal dodelijk verkeersongevallen stijgt gestaag sinds 2020 in West-Vlaanderen. We halen in 2022 met 65 dodelijke verkeersongevallen en 69 doden nog niet de cijfers van 2018 maar zitten boven deze van 2019, 2020 en 2021. Dit is een stijging van 14% tussen 2021 en 2022 en een stijging van 14% tussen 2020 en 2021.
Hierbij vindt u het persbericht en de analyse.

 

datum publicatie persbericht: donderdag, 2 februari, 2023

European disability card

datum publicatie persbericht: donderdag, 2 februari, 2023

Sinds 2018 zet Ketnet, samen met het netwerk Kies Kleur tegen Pesten, 4 stippen in om de strijd tegen pesten aan te gaan. Een opvallend symbool dat zowel laagdrempelig als aspirationeel is: 4 eenvoudige stippen die iedereen op zijn hand kan zetten om te laten zien dat ie tegen pesten is. Vanaf 2022 trekken ook Radio 2 en MNM mee aan de kar en verschijnen de stippen ook op de handen van volwassenen. De vier stippen zijn op die manier uitgegroeid tot hét symbool tegen pesten.

datum publicatie persbericht: maandag, 5 december, 2022

Jaarlijks neemt gouverneur Carl Decaluwé in onze provincie het initiatief met het “West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer” om de federale winter BOB campagne extra te ondersteunen. De meeste lokale politiezones en de federale wegpolitie organiseerden extra verkeersacties tijdens het West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer dat dit jaar liep van vrijdag 2 december tot maandag 5 december.  

Pagina's

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be