Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

Diefstalpreventie

open de deur naar diefstalpreventie

BeSafe@Home

Geïnspireerd door de nationale actie inzake de strijd tegen woninginbraken ‘1dagniet’, lanceert de FOD Binnenlandse Zaken de nieuwe sensibiliseringscampagne inzake eigendomscriminaliteit: BeSafe@Home.

BeSafe@Home strijdt tegen elke vorm van diefstal: inbraak, diefstal met list, fietsdiefstal, gauwdiefstal, diefstal in auto's, diefstal van gegevens op smartphones, cybercriminaliteit.  Alle lopende acties en preventietips kan u terugvinden op: www.besafehome-diefstalpreventie.be en https://www.facebook.com/besafehomediefstalpreventie

De diefstalpreventieadviseur – advies op maat

Preventie is de beste remedie voor het vermijden of verhinderen van woninginbraken. Of je nu de klassieke grendels en sloten gebruikt of eerder vertrouwt op een gesofisticeerde alarminstallatie, maakt op zich niet meteen het grote verschil. De potentiële inbreker wordt zoveel mogelijk ontmoedigd maar zoekt daarna – veelal en jammer genoeg – naar een andere kwetsbare plaats waar hij zijn slag kan slaan.

De zwakke plekken van jouw woning? Met een diefstalpreventieadviseur ontdekt u ze meteen.

De diefstalpreventieadviseur bekijkt samen met u hoe u uw woning beter kan beveiligen. Het gaat om een politieagent, gemeenteambtenaar of vrijwilliger die specifiek is opgeleid voor de preventie van diefstal. Hij brengt gratis een bezoek aan uw woning en onderzoekt samen met u de zwakke punten van uw woning. De adviseur geeft uitleg over veilige leefgewoonten en stevige ramen, deuren en sloten en verstrekt advies over de maatregelen die genomen moeten worden. De meeste maatregelen zijn eenvoudig en hoeven zeker niet duur te zijn. Zo ben je zeker dat je niets over het hoofd ziet, wordt je woning een pak veiliger en ben jij een pak geruster.

Waarom een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur ?

  • Gratis advies op maat van je woning
  • Het advies is vrijblijvend
  • De adviseur werkt voor de politie of gemeente en is niet verbonden aan een commercieel bedrijf. Het advies is dus neutraal en objectief.

Wens je preventieadvies op maat? Neem contact op met uw lokale politie- of preventiedienst of surf naar www.diefstalpreventieadviseur.be en maak een afspraak met uw diefstalpreventieadviseur. Er kan ook gratis afwezigheidstoezicht aangevraagd worden wanneer u op vakantie gaat.

De basisopleiding en voortgezette vorming van de diefstalpreventieadviseurs gebeurt door de diensten van de gouverneur in samenwerking met de West-Vlaamse politieschool.

Altijd cyberalert

Preventie is de beste remedie voor het vermijden of verhinderen van woninginbraken. Of je nu de klassieke grendels en sloten gebruikt of eerder vertrouwt op een gesofisticeerde alarminstallatie, maakt op zich niet meteen het grote verschil. De potentiële inbreker wordt zoveel mogelijk ontmoedigd maar zoekt daarna – veelal en jammer genoeg – naar een andere kwetsbare plaats waar hij zijn slag kan slaan.

Onze woning is, willen of niet, bijzonder gevoelig geworden voor een nieuwe soort kwetsbaarheid, met name de “digitale inbraak”. Bijvoorbeeld door het gebruik van buitenaf van onze slecht beveiligde wifi, het extern aansturen van onze domotica, die we van op afstand bedienen of het openen van onze gecodeerde garage- of tuinpoort met een nagemaakte digitale sleutel.

Dit soort ‘intrusies’ kunnen we helemaal niet met ‘fysieke’ middelen alleen verijdelen. Nochtans zijn we ondertussen allemaal bijzonder “digitaal” geworden zonder dat we met evenveel aandacht stilstaan bij het gevaar, maar ook de eenvoud van deze ‘andere soort’ inbraak die wel steeds vaker voor komt.

De gouverneur wenst de aandacht te vestigen op onze (nog onvoldoende) “cyber awareness” of “digitale alertheid”. Hiermee geven we – zonder er genoeg bij stil te staan – anderen gemakkelijk toegang tot niet alleen onze persoonlijke leefwereld en privacy, maar dus ook tot onze woning.

Op www.safeonweb.be en www.besafe.be kan u terecht voor preventietips en nuttige informatie over de verschillende vormen van cybercriminaliteit.

Slachtoffer van inbraak of diefstal?

  • Doe aangifte bij uw lokale politiezone of online via www.police-on-web.be
  • Woninginbraak?
  • Bel onmiddellijk de politie op het nummer 112 en raak niets aan zolang de politie niet ter plaatse is gekomen. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij, ook in geval van poging tot inbraak.
  • Betaalmiddel gestolen of bankgegevens doorgegeven?
  • Blokkeer onmiddellijk uw betaalkaarten via Cardstop (070 344 344 of www.cardstop.be). Neem ook contact op met uw financiële instelling. Cardstop verhindert niet de toegang tot uw banking-app indien deze reeds met het doorgeven van codes geactiveerd is.
  • Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) gestolen?
  • Laat ze blokkeren door gratis te bellen naar 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123. Meer info op https://www.checkdoc.be
  • Fiets gestolen?
    • Doe altijd aangifte. Jaarlijks vindt de politie heel wat fietsen terug die ze niet aan de eigenaar kan terugbezorgen omdat er geen aangifte werd gedaan.
    • Kijk op www.bikebank.be of uw fiets nog niet werd teruggevonden. Ook heel wat West-Vlaamse steden en gemeenten zijn aangesloten.
  • Bent u het slachtoffer van misleiding, bedrog, fraude, oplichting? Of werden uw rechten als consument of onderneming niet gerespecteerd?  
    • Meld valse personen/organisaties bij de federale overheid via https://meldpunt.belgie.be/meldpunt
    • Stuur verdachte mails door naar verdacht@safeonweb.be. Dit is een e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). frauduleuze links worden geblokkeerd. Zo helpt u andere slachtoffers te voorkomen.
  • Een wachtwoord hebt doorgegeven dat u ook op andere plaatsen gebruikt?
    • Verander het onmiddellijk.
  • Autosleutels verdwenen?
    • Verwittig uw verzekeraar en zet uw voertuig binnen totdat de sloten vervangen zijn.
  • GSM gestolen?
    • Neem contact op met uw operator.
    • Het is mogelijk om uw GSM te blokkeren aan de hand van de IMEI-code. U vindt het nummer terug op de achterzijde van uw toestel nadat de batterij verwijderd is en op het aankoopbewijs of garantiebewijs van uw toestel. Als u uw gsm kwijt bent en het toestel wil blokkeren, volstaat het uw IMEI-nummer door te bellen naar uw operator.

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be