Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

augustus 2020

Alarmeringsoefening Umicore Specialty Materials nv vestiging - Mijnenbestrijdingsoefening in Oostende

Alarmeringsoefening Umicore Specialty Materials nv vestiging
De Seveso-wetgeving legt de gouverneur de verplichting op om de Bijzondere Nood- en Interventieplannen (BNIP’s) voor de hoge drempel Seveso-bedrijven om de drie jaar uit te testen. In dit kader lichtte de noodcentrale 112 de gouverneur in over een incident bij Umicore Specialty Materials nv vestiging Brugge. Hij is namelijk opgenomen in de eerste melding van het alarmeringsschema van dit bedrijf. Doelstelling was het uittesten van de alarmering van de hulpdiensten en het verwittigen van de leden van het  Provinciaal Coördinatiecomité door de noodcentrales. (3/9/2020)

Mijnenbestrijdingsoefening in Oostende
De gouverneur woonde de mijnenbestrijdingsoefening “Sandy Coast 2020 ” bij.  Na een bezoek aan de Commander Task Unit in de mijnenbestrijdingsschool (Eguermin) bracht hij een bezoek aan het Plassendaledok. (26.08.2020)

Overleg met burgemeesters

Wekelijks heeft de gouverneur een digitaal overleg met de 64 West-Vlaamse burgemeesters en de Vlaamse gezondheidsinspecteur.  Tijdens dit overleg kunnen de burgemeesters vragen over de epidemiologische situatie te stellen.  Op het overleg van deze morgen kwamen vragen over contacttracing en opvolging van thuisisolatie of quarantaine.  De burgemeesters deelden hun bezorgdheid over de afstemming tussen lokale contacttracing en deze van de Vlaamse overheid en  over het krijgen van een duidelijk beeld van de infecties in hun gemeente. De gouverneur legt een aantal knelpunten voor aan minister Beke. Burgemeesters die vinden dat ze onvoldoende info krijgen, nemen best contact met hun zorgraad van de eerstelijnszone waartoe ze behoren. Het Agentschap Zorg en Gezondheid kan bij weigeringen van burgers om in verplichte quarantaine te gaan, een bevelschrift opmaken.  Gemeenten die hier mee geconfronteerd worden, doen er goed aan hierbij zo kort mogelijk op de bal te spelen en dit zo snel als mogelijk door te geven aan het agentschap.
Ook de rally's kwamen aan bod tijdens het overleg. (19/8/2020)

Ook op 2 september zat de gouverneur het wekelijks teamoverleg met de West-Vlaamse burgemeesters voor.  Op de agenda stonden de stand van zaken van de coronacrisis in West-Vlaanderen en de problemen en bezorgdheden. (02/09/2020)

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be