Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

april 2018

Bezoek tentoonstelling

De gouverneur organiseerde een uniek bezoek aan de tentoonstelling 1914-’18, de slag om de Noordzee.  Na de verwelkoming gaf Tomas Termote, curator nadere duiding.  Het was hij die de unieke vondst van een quasi intacte Duitse duikboot UB-29 uit de Eerste Wereldoorlog deed.  Sinds deze vondst is de curator, volgens de New York Times, de Indiana Jones of the North Sea.  De ontdekking van de UB-29 is een grote meerwaarde voor de tentoonstelling. (25/4/2018)

Openingsevent Hangar K

De gouverneur heeft deelgenomen aan het openingsevent Hangar K in aanwezigheid van premier Charles Michel en vicepremier Alexander De Croo. Het evenement vond plaats in Kortrijk . Hangar K is een gebouw, maar ook een digitaal platform. (17/4/2018)

  • openingsevent Hangar K

Het Wilde Wijde Web

Als de balans wordt gemaakt, blijken het internet en sociale media zeker niet unaniem bevorderlijk voor het publieke debat en de democratie: misleiding en misinformatie zijn moeilijk te achterhalen en krijgen vaak vrij spel; aanzetten tot haat en geweld gaan veelal onopgemerkt en onbestraft voorbij in een harder wordend debat. We gebruiken het internet en de sociale media veelal kritiekloos. Zo weten vele gebruikers van ‘gratis’ internetdiensten niet wat de verborgen kost is van het gebruiken van deze diensten en hoe zij zelf het product worden. De verhalen over wijdverbreide manipulatie door buitenlandse mogendheden doen onze wereld daveren op haar grondvesten, maar tegelijkertijd geven we ons over aan nieuwe spindoctors en de volgende generatie marketeers. De onlinestrijd om stemmen en politieke hegemonie gaan ongemeen voort. Het Wilde Wijde Web is onontgonnen gebeid voor bedrijven en partijen die met telkens betere technieken en telkens meer geld betere resultaten verwachten. Oude media worden in diskrediet gebracht en eigen media worden gecreëerd. Zo wordt de waarheid maar een mening. Of wordt de waarheid een mening, verdedigd door online stoottroepen. De vrijheid van het internet belooft te verworden tot het volgend strijdveld van verdeel en heers, waarbij we allen maar pionnen zijn. (Pieter Velghe – “Internet en sociale media: speelveld van democratie?” in SamPol maart 2018)

EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale

Vrijdagvoormiddag 30 maart 2018 woonde de gouverneur het Bureau en de Algemene Vergadering van de EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale bij te Duinkerke.  Belangrijkste punten waren het werkprogramma en de begroting 2018.  Als peter van de werkgroep Water gaf de gouverneur toelichting over het werkprogramma.  Ten eerste zal deze werkgroep zijn rol als overleg- en coördinatieplatform voor het integraal waterbeleid opnieuw opnemen.  Een tweede belangrijk element is, de uitvoering van het Interreg V-project Mageteaux dat de verbetering van de waterafvoer bij hoogwater in het grensgebied tussen Duinkerke en Veurne tot doel heeft (30/03/2018)

 

De echokamer

Als gebruiker van sociale media struinen we onbevangen door onze Facebook wall of Twitter feed, ons onbewust van waarom we bepaalde berichten te zien krijgen en andere niet, of waarom precies deze berichten trendy of viral zijn. Het algoritme dat alle informatie ordent en filtert, zal voor gebruikers altijd een zwarte doos blijven. Maar de mechanismes van de aantallen likes, comments en shares, zijn ons wel bekend: het zijn vooral de berichten die het meest schokkend of sensationeel zijn die ons doen klikken en die zo terecht komen in een zelfversterkende spiraal. Daar komt bij dat sociale media gepersonaliseerd worden naar de gebruikers vriendengroep, interesses of overtuiging, en dat hierdoor de befaamde echokamer of filterbubbel ontstaat die ervoor zorgt dat het merendeel van het materiaal dat wij te zien krijgen ons denken bevestigd. Sociale media zijn dus een paradijs voor onze hardnekkige voorkeur voor bevestiging, en ze hebben een sterke incentive om ons zo lang mogelijk te doen scrollen. Want hoe meer tijd we er spenderen, hoe meer geld voor Facebook en co. (Pieter Velghe – “Internet en sociale media: speelveld van democratie?” in SamPol maart 2018)

Opening '600.000 beelden - 600.000 namen'

In de Palingbeek woonde de gouverneur de officiële opening van de participatieve land art-installatie CWXRM '600.000 beelden - 600.000 namen', een kunstwerk van Koen Vanmechelen bij. Na een panelgesprek over de betekenis van ComingWorldRememberMe volgde een bezoek aan de land art-installatie met de 600.000 beeldjes. (29/3/2018)

  • '600.000 beelden - 600.000 namen'
  • '600.000 beelden - 600.000 namen'
  • '600.000 beelden - 600.000 namen'

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be