Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

november 2012

Ontvangst Ambassadeur van de Verenigde Staten

Naar aanleiding van de afronding van zijn bezoek aan de gemeenten van West-Vlaanderen werd Z.E. de heer Howard Gutman, Ambassadeur van de Verenigde Staten, ontvangen in de Residentie van de gouverneur.De gouverneur vergezelde de Ambassadeur ook naar Historium waar hij kon ervaren hoe Brugge er in de 15e eeuw uitzag. Tenslotte werd de winterhappening “Magical Winter moments with flowers and art” in Oud Sint-Jan aangedaan. (28.11.2012)

Nieuwe fictiereeks ‘In Vlaamse Velden’

Eind augustus startte de opname van de prestigieuze fictiereeks “In Vlaamse Velden”. De reeks brengt het verhaal van het gezin Boesman dat probeert te overleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zowel Eén als de provincie West-Vlaanderen engageerden zich samen om een fictiereeks te maken om de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog ’14-’18 levendig te houden. Voor de regisseur en het productiehuis Menuet vormde het een uitdaging om de setting van 1914 te gaan recreëren. De productieploeg zette eind november een eind aan het eerste blok van opnames in Roeselare. Na een winterstop vinden we ze terug in de Westhoek. (27.11.2012)

Ontvangst Keniaanse delegatie

Het Keniaanse Ministerie van Visserij organiseerde een technische missie naar België als voorbereiding op de officiële aanvaarding van een schenking van de Zeeleeuw.In het kader van dit bezoek ontving de gouverneur Z.E. de heer Kembi-Gitura, Ambassadeur van Kenia in België en een Keniaanse delegatie in zijn Residentie. De delegatie bestond uit leidinggevenden en experten van het Keniaanse Ministerie van Visserij en een expert van de Keniaanse Schatkist. (27.11.2012)

Eedaflegging provinciale geneeskundige commissie

De gouverneur nam de eed af van een aantal leden van de Provinciale Geneeskundige Commissie: Philippe Bultinck, verpleegkundige, Miguel Stevens, dierenarts en Dimitri Declercq, diëtist. Ook Ludo Vanopdenbosch die benoemd werd als voorzitter legde de eed af. Deze commissie stelt aan de overheid alle maatregelen voor ter bevordering van de volksgezondheid. (26/11/2012)

Debriefing Flaminia

Op 14 juli 2012 was er op de Atlantische Oceaan een ontploffing aan boord van het Duitse containerschip MSC Flaminia. Het schip was op weg van Charleston in de V.S. naar Antwerpen. Het schip was geladen met 2876 containers waarvan 153 met toxische producten. Na overleg met de betrokken kuststaten en alle federale en Vlaamse kustwachtpartners werd toelating verleend om het schip door de Belgische exclusieve economische zone te begeleiden naar Jade Wester Port in de Duitse Willemshaven.Op een debriefing in Brussel werden het verloop van het incident en de mogelijke conclusies naar de toekomst toe besproken. Deze zullen door de gouverneur worden overgemaakt aan de bevoegde Ministers Vande Lanotte en Crevits. (26/11/2012)

Afscheid van de Ambassadeur van Australië

Eind november 2012 verlaat Z.E. dr. Brendan Nelson zijn functie als Ambassadeur van Australië in België. Voor deze gelegenheid werd een speciale ontvangst en Last Post in Ieper georganiseerd. Carl Decaluwé legde namens de provincie West-Vlaanderen een bloemenkrans neer. (26/11/2012)

Overleg met Departement Internationaal Vlaanderen

De gouverneur had op maandag 26 november 2012 in Brussel een lunchvergadering met de heer  Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van het Departement Internationaal Vlaanderen en een paar van zijn medewerkers.  Ook mevrouw Regine Vantieghem, directeur Externe Relaties van de provincie West-Vlaanderen, was daarbij aanwezig.  Een aantal mogelijkheden om de samenwerking tussen Vlaanderen en de Provincie verder te optimaliseren werden daarbij besproken. Tevens werd de Bureauvergadering van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai van vrijdag 30 november 2012 voorbereid. Op de agenda van het Bureau staat onder meer de voorbereiding van het Budget 2013. (26/11/2012)

Zwerfvuil door hengelaars geruimd

De Provinciale Visserijcommissie ontvangt regelmatig bemerkingen over het zwerfvuil langs de hengelwateren. Alhoewel zwerfvuil een niet gekende oorzaak heeft, wordt meermaals, terecht of ten onrechte, met een beschuldigende vinger naar de hengelrecreant gewezen. De hengelaars van de regio Westhoek hebben op 11 november langs de Ijzer en een stuk van de Plassendalevaart te Nieuwpoort  op een gepaste en  natuurvriendelijke manier het hengelseizoen afgesloten. De Provinciale Visserijcommissie ijvert voor een goede waterkwaliteit en waardevolle hengelwateren, waar in een aangenaam en natuurlijk kader kan worden gehengeld. Het achterlaten van zwerfvuil strookt niet met deze doelstelling. Een milieubewuste hengelethiek vereist dat afval opnieuw mee naar huis wordt genomen en aldaar op gepaste wijze wordt verwerkt.

Geslaagde VOKA-missie naar Vietnam

Onder leiding van gouverneur Carl Decaluwé ondernamen een 30-tal ambtenaren en zakenmensen een handelsmissie naar Vietnam, een opkomende tijger met een   jaarlijkse economische groei van 5 %. Door de verschillende deelnemers werden talrijke plaatselijke contacten gelegd. Ook werd vooral de link gelegd naar de agro-industrie, de havenproblematiek en de zoektocht naar rechtstreekse verbindingen tussen Zeebrugge en Vietnam. De provincies van Vietnam en de provincie West-Vlaanderen kunnen hier een belangrijke rol spelen. (14-23.11.2012)

Voordeel

Beste lezer,

Iedereen weet dat we ons gauw laten verleiden tot 'witte leugens', de leugentjes die we maken om mensen te ontzien, om het niet te moeilijk te maken, om iemand niet te kwetsen of zich ongemakkelijk te laten voelen. Het zijn de leugens die mensen welgemeend vertellen, terwijl ze daarbij denken dat ze nog niet zo slecht bezig zijn. Het lijkt er dus bij te horen. De onvermijdelijke bluts met de buil. De mens als sociaal dier speelt nu en dan komedie, leidt een ander om de tuin en doet de waarheid geweld aan voor het goede doel. De filosoof en neurowetenschapper Sam Harris wil daar niet van weten.  In “Waarom je nooit moet liegen” maakt Harris duidelijk dat het leugentje om bestwil ons leven niet alleen nodeloos ingewikkeld maakt maar ook oppervlakkiger. De voordelen om de waarheid te vertellen wegen ruimschoots op tegen de nadelen van het liegen, voor jezelf, voor de ander en voor de samenleving.

Pagina's

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be